Succes i sport er det næsten tomme hoveds domæne... 

Parlør til kommandoer i dobbeltsculleren. 

Kommando: "Til roning klar - ro væk". Foto: Michael Bodholdt / Bodholdt Fotografi.

Kommando: “Til roning klar – ro væk”. Foto: Michael Bodholdt / Bodholdt Fotografi.

I vores dobbeltsculler er det som udgangspunkt Juliane, der giver kommandoerne i båden. Jeg har tidligere skrevet lidt om vores plads i båden, og hvordan arbejdsfordelingen er, så det kan du læse mere om HER.

Kommandoerne kommer undervejs, når vi ror og vi har også (korte) kommandoer, når vi ror løb. Nedenfor finder du de mest anvendte af slagsen – ohøj 😉

“Riggen fri – spark fra”: når vi står med ét ben i båden og ét på broen. Riggen (hvor åren sidder fast) løftes fri, så båden hælder, og vi sparker fra på broen, så vi glider sidelæns ud.

“Til roning klar – ro væk”: man sætter sig frem, klar til at ro og starter med at ro, idet der siges “ro væk”.

“1 falder ud”: betyder ikke at Juliane falder ud af båden, men at hun stopper med at ro, så jeg ror alene.

“2 falder ud”: se ovenstående.

“1 falder ind/2 falder ind”: Roning sammen med den anden genoptages.

“Styrbord”: betyder vi skal mod styrbord – altså mod højre i sejlretningen.

“Bagbord”: betyder vi skal mod bagbord – altså til venstre i sejlretningen.

“Devel!” = stop med at ro!

“Ja”: kommandoen, der betyder, at vi er klar til næste “step”. Høres ofte, når vi er klar til at ro igen efter at have ligget stille (= Juliane har sat kursen og vi kan ro væk) eller vi tager båden ned fra hylden eller op af vandet.

“3 over spændholdet”: tre tag, hvor vi sætter åren i, allerede når hænderne er over spændholdet (hvor skoene sidder fast). Det er en teknisk øvelse, der gør os hurtigere til at sætte åren i vandet.

“Lodret kommer”: Roning, hvor vi ikke skiver årebladet – en teknisk øvelse, der øver os i at mærke, hvor langt væk eller tæt på vandet er. Det gælder om, at være så tæt på vandet med årebladet lige inden det sættes ned i vandet og vi trækker den anden vej.

“Dér!”: oftest brugte kommando, når et interval er slut og vi kan stoppe med at ro, eller der kommer en vending, når vi ror på bane)

“Har!”: når vi ligger i det rigtige tempo (tag pr. minut)

“Lange”: betyder, at vi efter en start nu skal helt ud på fuld længde tag. Starttagene (fx. i et løb er kortere og hurtigere end almindelige rotag. På 6. eller 7. tag er vi ude på fuld længde.

“To!”: To tag op i tempo (tag pr. minut).

“Hjem!”: spurt som var det de sidste meter, du nogensinde skulle ro. Kommandoen kommer, når vi har mellem 200 og 100m tilbage af et løb.

Nogle kommandoer er almene ro-kommandoer, mens du vil kunne høre andre kommandoer i andre dobbeltscullerer, da man som hold udvikler sit eget sprog i båden.

For eksempel fandt jeg det ret svært at ro med min kæreste, selv om han er tidligere roer – der er mange usagte ting i min og Julianes båd, hvor vi bare ved, hvad vi gør og hvordan. Vi er alligevel et sammentømret par efterhånden 😉

Kh Anne.

PS: Indlægget kan indeholde affiliate links.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Succes i sport er det næsten tomme hoveds domæne...