Vi leger "tålmodige mor"...

Koldthævede grovboller til morgenbordet eller eftermiddagskaffen! 

De her boller er de nemmeste og mest vellykkede boller, jeg har lavet på det seneste.

Selv med lidt gær, bliver de luftige og fine – og jeg har ladet dem hæve i køleskabet ca. 6 timer (30g gær) og 8 1/2 time med 15 g gær.

De er virkelig nemme og så elsker jeg altså duften af nybagt brød – og mest når jeg ikke har snydt med “poseboller” 😉

Opskrift: 20 boller – store eller 24-25 mindre. 

15 g økologisk gær* (lidt mere hvis du ikke har så lang tid at lade bollerne hæve i) 

7,5 dl koldt vand (ikke iskoldt!) 

2 spsk olie (raps, solsikke) 

2 spsk honning 

3 tsk salt 

300 g grahamsmel 

650 g hvedemel

Bland det våde med gæren. Hæld melet i og ælt – jeg rører den godt med et piskeris og stikker ikke hænderne i. Dejen skal være våd, men elastisk. 

Ind i køleskabet og hæve – 6-8 timer, tildækket med husholdningsfilm over skålen, så det er lufttæt. 
Når dejen tages ud skal den være hævet til hvert fald dobbelt størrelse og med tydelige bobler i dejen.
Tag to skeer og sæt klatter på en bageplade. Jeg har lavet 20 boller af denne portion, og de har en god stor størrelse, så du kan godt lave 24 uden de bliver for små. 
Bag bollerne ved 200 grader i 15 min, Eller til de lyder hule, når du banker dem i bunden. De hæver også under bagningen.
Jeg har lavet dejen både om aftenen, så det bliver morgenboller og om morgenen så det bliver eftermiddagsboller.

*Jeg er begyndt at bruge økologisk gær blandt andet på grund af de her to indlæg fra bloggerne lonelandmand og Søsterliv, og faktisk så virker det meget bedre, synes jeg.  Gæren har en mere blød konsistens og jeg brugte kun 15g gær til denne portion og alligevel blev de så velhævende med gode lufthuller inden i 🙂 Og argumenterne for økogær taler for sig selv! Så er opfordringen til at bruge øko-gær hermed givet videre 🙂

Ha’ en skøn lørdag aften og go’ bagning!
Kh Anne.

Har du lyst at bage mere, så har jeg flere opskrifter på bloggen under “maden” – der er blandt andet en brownie og en sommerkage med bær og skyrcreme. Velbekomme!

PS: Indlægget kan indeholde affiliate links.

2

  • Sine

    Hej Anne.
    Hvor meget mel skal der i og hvilken slags?
    Hilsen Sine

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Anne Lolk

      Det er rettet nu Sine 🙂 flot at glemme melet! Kh Anne

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vi leger "tålmodige mor"...